Diabet zaharat
Verificarea glicemiei se poate face la un diabetic prin determinarea ei la un laborator, dar si folosind un glucometru automonitorizare. La masurarea glicemiei cu glucometrul trebuie respectate urmatoarele reguli: spalarea mainilor si uscare lor; se verifica data de expirare a benzilor test; se foloseste o picatura de sange mai mare; se verifica calibrarea aparatului; nu se foloseste dezinfectarea zonei intepate cu alcool.
Pacientul bolnav de diabet zaharat trebuie sa respecte in dieta alimentara principiile piramidei alimentatiei sanatoase. De asemenea, trebuie respectate urmatoarele reguli: cantitati mici de alimente in mese, cu respectarea orei de masa, iar cina sa fie cu 2 ore inainte de culcare; evitarea zaharului si a alimentelor dulci; folosirea indulcitorilor artificiali in bauturile nealcoolice; cerealele, painea, pastele diabet zaharat cartofii se consuma cu restrictie; carnea la gratar va fi preferata celei prajite, iar branza nu trebuie sa lipseasca la fiecare masa; se vor folosi fructele grapefruit, lamai si zarzavaturile din abundenta.
Vor fi consumate fibre diabet zaharat care imbunatatesc nivelul colesterolului si dau senzatie de satietate; alcoolul se va consuma cu moderatie, niciodata pe diabet zaharat gol, deoarece se risca o scadere brusca a glicemiei hipoglicemie ; se va evita consumul de sare in caz de hipertensiune asociata.
Exercitiul fizic in cazul diabetului zaharat Exercitiile fizice cresc sensibilitatea corpului la insulina, ajuta la scaderea glicemiei si stimuleaza circulatia sangelui. Au rol de a reduce stresul si imbunatatesc starea psihica. Diabeticul trebuie sa stie ca sedentarismul trebuie combatut prin plimbari, eforturi moderate si orice activitate care implica mersul si mobilizarea intregii musculaturi in mod echilibrat.
In cazul in care s-a efectuat un efort fizic mare, se vor administra dulciuri rapide, g gem, ciocolata, bomboane, sucuri de fructe. Exercitiul trebuie sa cuprinda o perioada de incalzire de 10 min, urmata de o intindere a muschilor scheletici inca 10 min. Urmeaza exercitiul propriu zis: mers in pas vioi, alergat, ciclism, inot, care dureaza in medie 30 min.
Diabetul Zaharat
Aceste exercitii se fac de minimum de 5 ori pe saptamana. Inainte cu 2 ore de exercitiu si pe parcursul lui se va consuma apa pentru a compensa pierderile prin transpiratie. Imbracamintea si mai ales incaltamintea trebuie sa fie lejere si comode.

Informatii despre tratamentul diabetului zaharat Tratamentul medicamentos in cazul diabetului zaharat se va administra dupa indicatiile si in ritmul stabilit de diabetolog si urmarit impreuna cu medicul de familie.
Complicatiile diabetului zaharat Aceste complicatii apar diabet zaharat repede si mai frecvent la cei care diabet zaharat neglijeaza boala si care in evolutia bolii au episoade lungi de hiperglicemie. Este bine de retinut ca nu glucoza este cea care provoaca afectarea organelor, diabet zaharat produsii unor procese anormale in care intra glucoza si care cresc proportional cu nivelul glicemiei. Complicatiile severe ale diabetului zaharat sunt: Bolile cardiovasculare Persoanele bolnave de diabet au un risc de 2 ori mai mare de aparitie a aterosclerozei, exprimata prin evenimente diabet zaharat cardiovasculare: infarct acut de miocard, accident vascular cerebral, moarte subita.
Diabetul accelereaza depunerea depozitelor de grasimi in vasele mari si mai ales in cele mici, crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Frecvent in diabet se inregistreaza anomalii ale grasimilor din sange dislipidemii. Acestea cresc diabet zaharat mai mult riscul bolilor cardiovasculare. Bolile oculare Retinopatia diabetica este o complicatie cronica a diabetului care inseamna imbolnavirea vaselor mici din retina, invelisul ochiului responsabil de vedere.
Diabet zaharat - hiperglicemie
Aparitia retinopatiei diabet zaharat semnalata de pacient ca o scadere a vederii. Aceasta poate merge pana la pierdera totala a vederii cecitate.
- 2 este miopie sau hipermetropie
- Viziune 0 75 câte dioptrii
- Date statistice Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent în lume mln persoane trăiesc cu diabet zaharat.
- Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge.
- Diabetul zaharat - cauze, semne si simptome, tratament si preventie
- Diabet zaharat - Wikipedia
- Viziune linie cu linie
- Vedere bună, dar nu văd litere
De aceea se impune anual un control oftalmologic. Bolile renale Nefropatia diabetica inseamna imbolnavirea rinichilor din cauza diabetului zaharat.
Diabet zaharat hiperglicemie
Netratarea la timp duce la insuficienta renala cand o parte semnificativa a rinichiului este distrusa. Stadiul final al insuficientei renale este diabet zaharat, situatie in care pentru a supravietui pacientul trebuie sa faca dializa sau transplant renal.

Nefropatia diabetica nu are simptome, de aceea pentru depistarea ei timpurie este necesara hipermetropie bates anuala a albuminuriei. Pentru a preveni evolutia rapida a nefropatiei este necesar un echilibru glicemic foarte bun.

diabet zaharat Piciorul diabetic Piciorul diabetic se refera la totalitatea modificarilor produse din cauza diabetului zaharat la nivelul piciorului. In fazele cele mai avansate se ajunge la cangrena diabetica, cel mai frecvent localizata la nivelul unuia sau mai multor degete si care se poate extinde la intregul picior. Durerea va aparea la intervale mai mici si in final si la repaus, fiind tot mai puternica. Uneri piciorul devine insensibil la intepare, taiere sau arsura.
Ingrijirea piciorului diabetic devine astfel o cheie de bolta in tratament. Situatii de urgenta in diabetul zaharat Cetoacidoza care se produce cand nu exista destula insulina in sange si organismul incepe sa utilizeze grasimile in loc de glucide zaharuri pentru producerea energiei. Hipoglicemia — scaderea marcata a glucozei in sange.

Simptomele hipoglicemiei: transpiratii, tremuraturi, oboseala, senzatie de frig, iritabilitate, foame, dureri de diabet zaharat, tulburari de vedere.
Simptomele apar de obicei inainte de mese sau dupa un efort fizic intens.